
Původně jsem měla tento příspěvek rozepsaný jen pro Instagram (limituje mě ale 2200 znaků), ale vzhledem k tomu, že téma bezpečné prezentace potravin je poněkud rozsáhlé a v budoucnu mám v plánu tento „seriál“ dál rozšiřovat, tak jsem se rozhodla článek přidat na blog, abyste tady našli všechno pohromadě.
Věřím, že většina z vás četla můj první článek o bezpečnosti ve kterém se dozvíte základní pravidla bezpečnosti při BLW, která by měla zabránit nehodám při zavádění prvních příkrmů. V něm se, mezi jiným, dozvíte, že hrozny a cherry rajčátka se nemají kojencům a malým dětem nabízet v celku. V dnešním článku tento bod doplním.
Pokud se totiž zajímáte o BLW, tak je možné, že jste narazili na informaci, že malé kulaté potraviny, které mají tenkou/měkkou slupku, lze nabízet kojencům, jakmile zvládnou pinzetový úchop. Předpokládá se, že když umí pinzetový úchop tak se motoricky dostali na další úroveň, čelist zvládá, kromě pohybu nahoru-dolů i laterální pohyby (tedy žvýkání o něco dokonalejší) a tedy takovéto ovoce dokážou dásněmi rozmělnit. Na většině webových stránkách věnujících se BLW (i těch zahraničních) se totiž dozvíte, že nebezpečí hrozí při hroznovém víně a cherry rajčátkách, protože mají tvrdou slupku, která nelze lehce rozkousnout, a proto by při pokusu o její rozkousnutí mohl plod vystřelit do dýchacích cest.
Dávalo to logiku, učili nás to tak v BLW kurzech, já sama jsem se tímto u Amelie řídila a tak jsem Vám to i zpostředkovávala. Mea culpa, mea culpa…
Aktualizované informace
Nějakou dobu zpátky i Španělská asociace pediatrů primární péče (AEPap)[1] doplnila informace o nebezpečí dušení. Donedávna totiž doporučení ohledně prevence nehod v domácnostech bylo velmi obecné a zmiňovaly se jen potraviny nejčastěji způsobující dušení u kojenců a malých dětí. Tato doporučení vychází ze spousty studií a statistik. Mezi ty nejvýznamnější patří tato studie z roku 2008 a dvě revize, jedna z roku 2010 a druhá trochu konkrétnější z roku 2013. Takto detailní doporučení ohledně prevence před dušením se kojenců a malých sdílí i další zdravonické orgány, jako například U.S. Department of Health & Human Services nebo Ministry of Health – Manatū Hauora New Zeland. A jaký je tedy závěr?
U kojenců a batolat (minimálně do 3 let) je nutné se vyhýbat podávání v neupravené formě, kromě již známých cherry rajčátek a hroznového vína, i jakémukoliv syrovému bobulovitému ovoci. Sem tady patří taky borůvky, klikvy, rybíz, třešně, tvrdé černice, tvrdé maliny, angrešt…
A proč vlastně i brůvky a jiné drobné bobule? To proto, že nelze zaručit, že všechny podávané plody budou dostatečně měkké. Plod od plodu se může lišit texturou, tvarem, velikostí a stupeňem zralosti. Abychom tedy zaručili bezpečnost při nabízení bobulovitého ovoce, je potřebné jej krájet podélně na poloviny, na čtvrtinky (velké plody) nebo mačkat vidličkou, či palcem a ukazovákem atd minimálně do tří let. Některé zdroje doporučují dokonce i do 5 let.
[1] Vycházím ze španělských zdrojů, protože tady žijeme a veškeré kurzy a školení jsem absolvovala zde.