Zde najdete infografiky, které si pro jednoduchou konzultaci můžete zdrama stáhnout. Kliknutím na obrázek se stáhne soubor PDF.
PŘIDANÉ CUKRY

Cukr má mnoho podob a všem,☹️(kromě přírodně vyskytujícímu se cukru v ovoci, mléku a mléčných výrobcích) je potřeba se obloukem vyhnou
⚠️Často se nám stává, že koupíme výrobek obsahující panelu, kokosový cukr, včelí med nebo ovocné šťávy protože si myslíme, že jde o zdravější potravinu, ale pravda je, že jde jednoduše o jinou formu cukru. Konzumace těchto cukrů v může mít velmi špatný dopad na naše zdraví a zdraví našich dětí😢 Následkem může být cukrovka 2.typu, obezita, zubní kazy, ztučnění jater, inzulinová rezistence, rakovina,…
.
Multirecept na hummus.
✳️Cizrnu můžete zařadit do jídelníčku už od 6.měsíce.
⚠️Pozor ale na prezentaci – kuličky v celku nejdříve až umí pinzetový úchop. Do té nabídněte cizrnu třeba jako hummus.
‼️Dětem mladším jednoho roku hummus nesolíme!
✅Na Instagramu nejdete i pár receptů.
.
.
.
Tabulky zavedených potravin
Tabulka v PDF KE STAŽENÍ pro Vás! 😍❇️V jednom z minulých příspěvků jsem psala o tom, kterými potravinami začít, ale abyste celé zavádění potravin měli pod kontrolou🤯, připravila jsem pro Vás tyto tabulky.❗️Nejde ale o seznam, jehož pořadí musíte dodržovat! Je zcela na Vás co a kdy zavedete.❇️V každé kategorii najdete najběžnější suroviny, ale snažila jsem se v každém sloupci nechat trochu místa, abyste si tam případě mohli něco dopsat. ❇️Ideálně si seznam připnete na lednici a budete odškrtávat📝 už zavedené potraviny. Výhodou bude, že takto v obraze i třeba tatínek😊.
Jak správně aktivovat ořechy
Jako doplnění k příspěvku o tom, jak doma vyrobit domácí oříškové máslo, Vám přináším infografiku o aktivaci ořechů. .
Namáčení ořechů je poněkud kontroverzní téma (a to já ráda) a názory na toto téma se velice liší. Problém je v tom, že neexistují solidní studie, které by specificky určily, který ořech se má jak dlouho namáčet a co zdroj, to názor. Já jsem se při přípravě infografiky řídila spíš zlatou střední cestou.
A proč se vlastně říká, že se ořechy mají namáčet? Ořechy (a také semínka), stejně jak luštěniny a obiloviny obsahují kyselinu fytovou, která brání vstřebávání většiny minerálů (železo, vápník, zinek, …) tím, že se na tyto minerály naváže. Pokud se v našem jídelníčku vyskytuje kyselina fytová ve velkém množství, výsledkem může být nedostatek minerálů v těle (toho obáváme nejvíc se u miminek). Každý ořech obsahuje jiné množství kyseliny fytové. Mandle, para ořechy a sezamová semínka ji mají nejvíce. Namáčením a aktivací ořechů se kyseliny fytové z větší části zbavíme a usnadníme tak důležitým minerálům jejich vstřebání se. Kromě kyseliny fytové ořechy obsahují i inhibitory enzymů, které přímo zabraňují tomu, aby se daly ořechy lehce strávit, a to může vést k nadýmání a plynatosti. Kdo si chce k tomu načíst víc, pošlu ve zprávě zdroje (jako ostatně vždy v případě mých příspěvků).Já ořechy doma namáčím už několik let. Kromě toho, že je líp trávím (hlavně lískové oříšky pro mě byly peklo), výhodou aktivovaných ořechů, BEZ posledního kroku sušení, je, že je se mnou baští i Amelie (od kdy má stoličky). Po namočení jsou krásně měkké a jdou velice jednoduše rozkousat. Nezapomínejte ale, že ořechy bez dostatečného namáčení nebo mletí se nemají podávat dětem do 5 let