Mandlovo-Ovesné sušenky

Dnes bych se s Vámi chtěla podělit o nerecept na sušenky vhodné pro děti od 6. měsíce (od začátku přírkmů a za předpokladu, že už mají zavedeny všechny ingredience).

Říkám, že jde o NErecept, protože jak to u mě bývá, vznikly improvizací, spíš z nutnosti a bez přesného vážení. Vlastně jde spíš o takové 2v1 protože bez jednoho nebudete mít druhé 😁

O co tedy jde? O mandlové mléko a mandlovo-ovesné sušenky.

Mandlové mléko dělám často, protože I když jsem velkým milovníkem kravského mléka, od té doby co máme Amelii tak se věci mají jinak a ne vždy to jde, dát si (taky chce ochutnat) klasické mléko. A s vařením a pečením je to podobně. Abych se vyhla mléku nahrazuji ho doma dělaným ovesným, mandlovým nebo lískovým mlékem. Ty pak pijeme jen tak (u miminek nesmí nikdy nahrazovat MM) nebo je používám do palačinek, snídaňových kaší a pečení. 

Mandlové mléko

Udělat doma mandlové mléko není žadná věda. Stačí namočít opláchlé mandle přes noc do vody, ráno slít vodu, ve které stály a opáchnout je, nasypat do blenderu/mixéru a přílít vodu. To pak pořádně rozmixujeme. 

  • 200ml hrnek loupaných nesolených mandlí (na váhu je jich kolem 150g)
  • 1 zavařovací sklenice filtrované vody (kolem 700ml)

Po rozmixování mandlí s vodou nalijte výslednou tekutinu přes gázu nebo bavlněný ubrousek/kapesník do lahve, ve které budete mandlové mléko v lednici skladovat. Tu drť, kterou Vám gáza přefiltruje použijete do sušenek.

Mandlovo-ovesné sušenky

Na těchto sušenkách je fajn, že si nemusíte lámat hlavu s přesnou váhou, proto říkám, že je to takový nerecept. Základem je madlová drť, která Vám vznikla filtrací mandlového mléka, a ovesné vločky. Zbytek je tak nějak volitelný a můžete použít ovoce, které Vašemu miminku nejvíc chutná. Zde přibližná množství:

  • mandlová drť (150g)
  • 200g rozvařených a rozmixovaných jablek
  • 1 banán
  • 3-4 lžičky kokosového oleje
  • 150g vloček
  • koření podle chuti (blíží se Vánoce, takže já jsem tam dala špetku domácí Spekulatius dělané podle Kitchennete, co každoročně dělám)

Doopravdy jde o přibližná množství. Klidně můžete něčeho ubrat nebo přidat. Před sušením v troubě nechávám směs aspoň půl hodiny odstát, aby vločky změkly, ale čím déle tím lépe. Výsledná směs by Vám neměla dělat problém formovat kuličky, které pak jemně dlaněmi rozmáčknete a položíte na plech. Míry, které tady udávám, vystačí asi na jeden a půl plechu. Tím, že sušenky v sobě nemají vejce, ani mouku, které by potřebovaly tepelnou úpravu, stačí sušenky sušit a nemusí se péct. Já suším na 110° v horkovzdušné troubě cca hodinu a půl. Ono vlastně pouze potřebujeme, aby směs držela pohromadě 🙂 Pokud to ale se sušením přeženete, mohly by být pak pro dětské dásně příliš tvrdé. V případě tedy, že chcete i variantu pro dospělé, nechte sušenky v troubě dokud nebudou i upostřed tvrdé (to bude tak po dvou a půl hodinách). Ty dospělácké budou na druhý a třetí den takové polotvrdé/poloměkké, ale pak opět nabudou tvrdosti a vydrží Vám dlouho. 

Dobrou chuť!

error: Content is protected !!